Anak-anak Allah dan anak-anak perempuan manusia. Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .

6 Apabila manusia mula membiak di muka bumi dan anak-anak perempuan dilahirkan, 2 anak-anak Allah melihat anak-anak perempuan orang-orang yang cantik . Mereka berkahwin semua yang mereka mahu.

Kej 6,1-2 . BIS .


Tafsiran kuno Kej 6.1

Di pintu masuk Khazanah Bijaksana [ 1] 12 Mac 2013 , saya sentuh isu ini sejak perbezaan di antara Bani Allah dan Kanak-kanak Lelaki . Kali ini cadangan itu adalah dari nisbah Anak-anak Allah dengan anak perempuan manusia , memandangkan " Anak-anak Allah " sebagai malaikat yang jatuh (Walaupun tafsiran ini bulat-bulat ditolak di dalam agama Kristian ).

Kedua-dua A. T. seperti dalam N.T. terdapat rujukan kepada malaikat sebagai anak-anak Tuhan . Di dalam Perjanjian Baru, kita mempunyai:


Ini terdapat dalam Jude dan Surat Kedua Petrus

Judas (? Palestin 68 AD ) 1.13 13 gelombang liar laut, berbuih keluar malu mereka sendiri ; bintang [2 ] mengembara , bagi siapa yang dikhaskan kehitaman kegelapan. RV 95. Komentar RV 95 Judas 13 imej yang diambil dari kitab Enoch , yang dipetik dalam v 14-15. Karya ini milik kesusasteraan Yahudi dan bukan sebahagian dari Alkitab. Ia bercakap tentang kekurangan hujan dan buah-buahan, dan merujuk kepada penjara satu bintang [3]. 14 ini Henokh juga telah diramalkan, yang ketujuh dari Adam , dengan berkata , " Tuhan datang dengan sepuluh ribu orang kudus beliau, 15 Untuk melaksanakan penghakiman atas semua dan untuk mensabitkan semua tidak beriman ini semua perbuatan fasik mereka yang mereka mempunyai tak beriman komited, dan semua perkara-perkara yang orang-orang berdosa yang keras tak beriman telah bercakap menentang beliau. " Komentar Yudas RV 95 15 Petikan ini adalah dari kitab Enoch [4 ] (lihat Jude 12-13 n. ) , Yang mengandungi visi yang didakwa Enoch ( Kejadian 5.18 , 21-24 ) mempunyai selepas dibawa ke syurga ( rujukan Ibrani 11.5) Nota 1.6 Menurut Yudas NIV tradisi Yahudi tertentu , Tuhan diberikan tanggungjawab dan kuasa kepada setiap malaikat (Lihat Daniel 10:20 - 21) ... Walau bagaimanapun , menurut tradisi Yahudi ini, sebahagian daripada mereka, anak-anak Allah yang disebut dalam Kejadian 6 , kiri tanggungjawab yang telah ditugaskan untuk melakukan hubungan seks dengan wanita , menjadi iblis dan segala pesuruhnya (Matius 25.41 Yesus berkata : 41 Kemudian dia berkata kepada orang-orang yang kirinya. Bertolak dari saya, hai laknat, masuklah ke dalam api yang kekal yang disediakan bagi Iblis dan malaikat-malaikatnya ) buku ini dianggap berkanun sejak 325 AD Tarikh Majlis Nicaea I. Rujukan lanjut kepada Henokh , juga memetik dua apocrypha : a) " Andaian Musa" di dalam ayat yang 9 dan b ) dan " Perjanjian Kaum Bapa Dua belas " ( Neftalí3.4 - 5) [5 ]


1 Peter 3.20 ( 64-68 Masihi) Surat itu asalnya ditulis dalam sama Yunani di sempurna dengan surat James. Hapax mempunyai 62 [6 ] dalam Perjanjian Baru , yang melibatkan perbendaharaan kata yang menyeluruh dan penggunaan Septuagint oleh penulis. Menggunakan masa bahasa Yunani sendiri (sinonim antitesis Joined , irama ) dan unsur-unsur tatabahasa retorik ( penggunaan item dan kata hubung ) [ 7 ]. 1 Pe.3.19 dan 20 untuk (Kristus ) Melalui Roh pergi dan berkhotbah kepada roh-roh di dalam penjara, yang pada zaman dahulu, pada zaman Nuh , tidak taat , apabila Allah menunggu dengan sabar sementara bahtera itu sedang dibina. BIS . Komentar RV 95 1 Pet. 3.20 Satu tradisi Yahudi teks merujuk kepada Kejadian 6,1-4 malaikat sesat yang derhaka kepada Allah. Berikutan perintah cerita dalam Kejadian, Peter berkaitan episod ini dengan banjir. Dalam ayat 3.19 Peter menunjukkan bahawa Yesus mengajar kepada mereka malaikat yang jatuh yang telah berdosa terhadap Allah dalam Kejadian 6.


2 Peter ( 64-68 AD ) 2 Peter 2.4 Allah tidak terkecuali para malaikat yang berdosa , tetapi menjerumuskan mereka ke neraka dan menyerahkan mereka ke dalam rantai kegelapan, sebagai dirizabkan bagi penghakiman. RVR1960 . Rasul merujuk kepada malaikat yang jatuh , yang terkunci dalam " rantaian kegelapan ": Dalam buku itu Dari Eden ke Bangsa-Bangsa [8 ] Perkara ini dibangunkan secara terperinci. Malaikat-malaikat ini sebagai petikan ini adalah mereka yang dipenjarakan untuk Penghakiman Terakhir ( edisi RV95 komentar ). Dalam Matius 25.41 Yesus akan merujuk kepada kumpulan yang sama malaikat jatuh, seperti juga disebutkan dalam buku Henokh. [9 ] Jelas sekali, mengekalkan kedudukan yang tradisional , tidak menerima syarat-syarat ini dalam Jude dan 2 Peter merujuk kepada Kitab yang diragui kebenarannya Henokh, tetapi petikan adalah langsung. Seperti yang kita dapat lihat, pada abad pertama beberapa pemimpin utama agama Kristian telah mempertimbangkan anak-anak Allah dalam Kejadian 6 adalah malaikat , bahawa kerana pemberontakan mereka dijatuhi hukuman kegelapan yang kekal. Begitu juga, merujuk kepada Kitab Henokh dalam Yudas langsung dan tidak langsung dalam 2 Peter. Jelas sekali mereka tahu dengan baik sastera ini serta Buku Yobel [10 ] dan Dokumen Damsyik [11 ].


Ini tafsiran kuno , mungkin serupa dengan mitos Sumeria purba dan hilang, di mana makhluk angkasa mempunyai anak-anak dengan wanita (memberi akibat daripada perhubungan ini kelahiran makhluk dengan sifat-sifat ghaib ) adalah perkara biasa dalam semua mythologies .
Contoh yang paling terkenal dalam budaya Barat kita adalah pengembaraan Zeus dengan keindahan daratan:Phoenicia Princess Eropah

Di pintu masuk 13 Mac 2013 Minggu 70 "Wanita dipasang pada binatang [12 ] " mitos Zeus memberitahu cinta ketika muda Phoenicia puteri Europa (Gr. Lama: Εὐρώπη Eropah). Mitos mengatakan bahawa dewa Zeus, yang menghendaki beliau seksual , untuk memiliki palsu strategi berikut : Ia bertukar menjadi lembu putih yang indah dan dicampur dengan lembu ragut berhampiran di mana gadis cantik bermain dengan pelayan-pelayannya perempuan . Walaupun Eropah dan rombongan memetik bunga dekat dengan pantai, dia melihat lembu jantan dan mengusapi pihak beliau dan , perasan bahawa beliau adalah lemah lembut , duduk di atasnya. Zeus mengambil peluang bahawa: berlari ke laut dan berenang ke pulau Crete menjalankan Eropah di belakang. Sudah dalam Crete , Zeus mendedahkan identiti sebenar , dan Europa menjadi ratu pertama pulau itu.
Ratu Thebes Alcmena

Hercules mungkin "Hero" di dunia kecemerlangan, sebahagian daripada tuhan mitologi Yunani. Selain komik, siri televisyen dan filem-filem Hollywood pengembaraan menyumbang kepada popularitinya. Hercules adalah versi Rom Heracles , yang merupakan seorang tokoh sejarah sebenar , pemerintah kota Tiryns sekitar 1200 SM.
Lagenda mengatakan bahawa Heracles dilahirkan di Thebes, utara bandar Athens , di mana Alcmene dan Angkatan tinggal. Ia juga mempunyai legenda bahawa Zeus mencapai banyak malam itu menjadi bapa kepada Hercules. Diperkenalkan di istana sebagai Host Raja dan hubungan telah dengan Almena . Anak yang mempunyai di antara mereka , mempunyai kekuatan luar biasa , di mana legenda bercakap.Puteri Danae Argos :

 Dia adalah anak perempuan Acrisius , raja Argos. Raja telah berunding nujum untuk melihat anak-anak lelaki jika hamil. Nujum menjawab bahawa seorang anak lelaki yang akan menjadi anak perempuannya Danae dan bahawa ini akan menjadi punca kematiannya.
Acrisio takut mahu menghalang pemenuhan takdir. Untuk melakukan ini beliau membina lurang gangsa bawah tanah di mana saya Danae secluding . Walaupun langkah berjaga-jaga ini, puteri melahirkan seorang anak lelaki, Perseus . Bapa merupakan Zeus , berubah menjadi hujan emas , permulaan lebih halus, memasuki bilik melalui retak di siling dan derhaka Danae .Ratu Leda .

Mungkin pengembaraan yang paling terkenal Allah. Leda adalah isteri raja Tyndareus , keadaan seperti yang kita lihat tidak daunted Zeus. Ketika berjalan di sepanjang pinggir tasik, Zeus adalah dalam bentuk angsa, dengan Leda yang datang dalam satu perlawanan , jadi Zeus mempunyai. Leda diletakkan telur , mungkin dua . Helena dan meninggalkan mereka Castor dan Pollux dan Clitenmestra lain. Dikatakan bahawa Zeus telah dengan Leda tengah malam hanya cinta.
Dengan cara yang sama yang dalam mitologi Yunani anak-anak Zeus dengan wanita terkenal, Alkitab mengatakan bahawa kanak-kanak yang menjadi bapa kepada yang " Anak-anak Allah " dengan anak perempuan manusia adalah " kenamaan"
4 Untuk menyertai anak-anak Allah dengan anak-anak perempuan manusia dan mempunyai anak-anak oleh mereka, dilahirkan gergasi , yang wira terkenal tadi. Selepas itu orang raksasa ada di bumi. Kej 6.4, KJV.

Banyak persamaan antara kitab dan mitos pelbagai agama pagan , adalah salah satu sebab yang paling penting mengapa ia adalah tafsiran ditolak oleh kebanyakan ulama hari ini.

____________________________________

[ 1] http://tesorosdesabiduria.blogspot.com.ar/2013/03/los-hombres-y-los-hijos-de-dios-1.html
[2 ] Estrella , 792 Aster Strong; seperti syurga disiram. Kamus kuat.
[3 ] Baca Bintang atau malaikat .
[4] Kitab Henokh (1 Henokh singkatan ) adalah sebuah buku intertestamental Alkitab Gereja Koptik Ethiopia tetapi tidak diterima sebagai berkanun oleh denominasi lain.
[5 ] http://es.wikipedia.org/wiki/Ep % C3% ADstola_de_Judas dan kesusasteraan Yahudi intertestamental , G. Aranda Perez , F. García Martínez & M. Pérez Fernández . Ed verbo Divino , 156 muka surat.
[6 ] hapax : Perkataan yang digunakan hanya sekali dalam teks Yunani .
[7 ] http://es.wikipedia.org/wiki/Primera_ep % C3% ADstola_de_Pedro
[8 ] Buku "Daripada Eden kepada bangsa Bersatu," yang saya tulis dengan Adrian Pablos akan dicetak pada akhir tahun 2013.
[9 ] Buku ini dianggap yang diragui kebenarannya .
[10 ] Kitab Yobel , adalah teks Ibrani yang diragui kebenarannya , pseudepigraphic ditulis lebih kurang. pada tahun 100 SM
[11 ] Dokumen Damsyik ditemui dalam deposit manuskrip dilupakan dalam sebuah rumah ibadat berusia di Kaherah. merujuk kepada sejarah Essenes , mazhab yang orang-orang Farisi dan Saduki menentang sekitar tahun 200 SM Pada mulanya dia tidak diberi kepentingan kepada sembilan salinan berpecah dokumen ini dari Qumran Scrolls yang ditemui , maka nilai sejarah penemuan ini menjadi jelas . Sebab untuk pembangkang , yang berakhir dalam Essene Perpecahan , adalah kerana keimamatan Farisi , yang dikenakan oleh Kitab Suci mahkamah oak, tidak mengamalkan pengampunan hutang golongan miskin untuk tahun ke-7 dan pengembalian tanah kepada golongan miskin pada tahun Yobel ( terlibat dengan golongan miskin kerana hutang mereka). Yesus menghadapi orang-orang Farisi dalam Matius 23 keras. NIV Arkeologi dimainkan petikan daripada terjemahan Dokumen Damsyik oleh Duane Garrett ( halaman 1646) Pada halaman 1645, Alkitab SAMA menjelaskan: " The Master of Justice (Ketua Essene dalam perbalahan dan pertentangan ) percaya bahawa Allah akan telah mendedahkan segala rahsia kenabian, memberi kuasa bukan sahaja untuk tafsiran Kitab Suci, tetapi juga untuk menarik karya sastera baru yang diilhamkan yang sama dengan Kitab Suci.
[12 ] http://lasemana70.blogspot.com.ar/2013/03/la-mujer-montada-en-la-bestia.html

Comentarios

Entradas populares de este blog

NEWS. Второй зверь. By Fabian Massa.

Reflexión. La parábola de las 10 vírgenes. By Fabian Massa

Reflexión. El primer discurso de Pedro y la conversión de los 3.000. By Fabian Massa.