Kajian . Bandar-bandar Nimrod. + Alkitab Arkeologi . Oleh Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .10 Mula-mula kerajaannya dari Babel , Erekh ( Uruk ), Akad ( Acadia ) dan Calne, di tanah Sinear. 11 Dari bahawa tanah dia pergi ke Asyur (akhir Utara Iraq semasa di sempadan dengan Syria) , di mana beliau membina Niniwe, Rehoboth , Kalah , 12 dan Resen , bandar besar yang berada di antara Niniwe dan Kalah .
Kejadian 10 , Reina Valera Contemporánea ( RVC )

Daripada membaca ayat-ayat ini ternyata bahawa terdapat letupan penduduk besar:


I. A Letupan Penduduk: Hakikat membina dan mengisi tiga bandar di Sumer ( Mesopotamia ) dan empat di Asyur (utara Mesopotamia ) melibatkan pendaraban umat manusia.


II. Satu penyatuan budaya Sumeria


III. Penaklukan puak-puak Semitik. The komentar alkitabiah Jamieson menambah: " Tuntutan kerajaannya telah dicapai dengan menundukkan semua puak-puak , dan pengembangan wilayah disatukan dengan pembinaan dan organisasi daripada penduduk di bandar-bandar - negeri. " Jelas sekali ini bercakap tentang satu siri kempen militares.Todo proses ini mengambil masa , walaupun tidak ada data yang jelas , anggaran masa boleh disimpulkan daripada maklumat berikut: Peleg (yang namanya diabadikan di bandar Phaliga yang ) telah hidup daripada kira-kira 2269-2030 . J. C. Namanya bermaksud " bahagian " kerana " dalam zamannya penduduk bumi terbagi ", iaitu, "orang-orang di bumi "; " dari sana TUHAN bertaburan mereka atas seluruh permukaan bumi itu," tetapi kita tidak harus mengambil tarikh ini sebagai faktor penentu , ada benar-benar tidak semua rekod tekaan.


Bandar-bandar Babylon dinamakan dalam Kejadian 10 dan tapak arkeologi dalam Berita

Babil adalah wilayah Iraq. Ia mempunyai keluasan 6,468 km ² dan penduduk dianggarkan (2003 ) daripada 1751900 penduduk. [ 1]


Erec
Ibr . Erek , mungkin "panjang" ; bab . Uruk. Bandar Mesopotamia yang merupakan sebahagian daripada kerajaan Nimrod di Babylon (Kejadian 10:10) . Laman web ini telah dikenal pasti dengan Warka moden , kira-kira 80 batu barat laut Ur


ACAD
Ibr . Akkad , " istana " atau "kubu ".
Sippar , Dur - Kurigalzu , Babylon , Kish , Kuta, dan Borsippa : Dengan " Sumer dan Akkad " kawasan yang disempadani oleh Mesopotamia yang tinggi dan rendah , di mana bandar-bandar yang paling penting diperhatikan .


Calne
Ibr . Kalnêh mungkin "kekuatan [ kuat ] " Anne [ Anu ]).
Mungkin Kulunu , sebuah bandar berdekatan Babel , atau, menurut Talmud , bandar Nippur , yang dipanggil dengan Sumeria inskripsi -ki Enlil , "bandar Enlil " ( tuhan ). Nippur adalah salah satu daripada bandar-bandar paling suci di Lower Mesopotamia, dan di mana terdapat beberapa kuil yang terkenal.


Assyria
Negara di Tigris atas, di Mesopotamia, nama juga diberikan empayar yang dikuasai oleh bangsa Asiria.
Tanah air orang Asyur mempunyai had selatan di Little Zab , sungai anak sungai [ 2] sungai besar Tigris . Di sekitar muara Little Zab , dan di tebing kanan (barat) Tigris , Assur ( Ashur ), ibu kota purba Assyria .


Niniwe
Bandar di tebing timur Sungai Tigris , berhampiran muara anak sungai kecil [ 3] kini dikenali sebagai Khosr ( bertentangan bandar ini Mosul ).


Rehoboth
Ibr . " Ruang yang terbuka . Ciudad " Efrat. "


Creek
Ibr . mungkin " finishing [ umur , kematangan ]. " Dia berada di persimpangan Zab Besar dan Tigris , kira-kira 32 km selatan Niniwe.


Resen
Ibr . " Flange " atau " brek ". Bandar purba Assyria, terletak di antara Cala dan Niniwe di Tigris , belum dikenal pasti.


Babel.
Bandar ini , yang diasaskan oleh Nimrod. Dalam Mi . 05:06 Asyur dipanggil tanah Nimrod, dan sehingga hari ini namanya pusingan runtuhan di rantau ini, seperti tapak Cala lama , Assyria , kini dikenali sebagai Nimrud , dan Borsippa purba, Babylon adalah hari ini bandar Birs Nimrud .
Babylon merupakan ibu kota kerajaan , yang terletak di lebih rendah Mesopotamia. Hari ini adalah runtuhan di wilayah Iraq Babil , 110 km selatan Baghdad.
Nama berasal dari Babel Yunani , yang berasal dari perkataan Semitik Babilim [4 ], yang bermaksud "Pintu tuhan-tuhan ". Semit perkataan adalah terjemahan Sumeria ka- ra- dingir . Babel adalah nama yang pertama daripada empat bandar asal negara itu kemudian mengasaskan : Erekh , Akkad dan Calne . Nama bandar ini berasal dari kata kerja Balal Ibrani, " keliru ", Nimrod bertujuan untuk menjadikan bandar ini dan ziggurat , di mana mereka boleh mempunyai komunikasi langsung dengan syurga dan, dengan itu , dengan dewa-dewa mereka . Nimrod diperintahkan untuk membina Babel dan menara untuk tinggal di sini dan mengelakkan penyebaran, tetapi Yahweh Elohim, keliru dalam bahasa-bahasa mereka yang bekerja di pembinaan, jadi mereka tidak dapat memahami antara satu sama lain, dan projek dihentikan. Nimrod dan pembinaan menara Babel .


___________________________


[ 1] Uday Hussein , anak kepada diktator Iraq, Saddam Hussein, Babil digunakan sebagai kata laluan untuk akaun mel anda.
[2] anak sungai atau anak sungai sungai yang lain yang mengalir cara " cukai " yang mencurah air ke dalamnya.
[3 ] Dalam hal ini juga sungai yang kini dikenali sebagai Khosr mengalir ke dalam Sungai Tigris .
[4 ] Babilim : The berakhir " im " dalam bahasa Ibrani bermakna majmuk.

Comentarios

Entradas populares de este blog

NEWS. Второй зверь. By Fabian Massa.

Reflexión. La parábola de las 10 vírgenes. By Fabian Massa

Reflexión. El primer discurso de Pedro y la conversión de los 3.000. By Fabian Massa.