Kajian . Pertempuran Babel , dengan Fabian Massa.

Diterjemahkan dari Bahasa Sepanyol ke Bahasa Melayu dengan Google Translator .Setelah ditubuhkan pada Sumer , lelaki telah dianjurkan oleh Nimrod di Empayar , yang bermula dengan pembinaan Bandar yang pertama - Negeri - Banjir post Era : Babel. Selepas Empayar telah dilanjutkan di Lower Mesopotamia, dengan penubuhan Erekh , Akad, bandar-bandar Akad, semuanya dan dari sana memulakan penaklukan puak-puak Semitik Atas Mesopotamia ( Asyur ) pengasas kota-kota Niniwe, Rehoboth , Cala dan Resen ( Gen.10.8 -12) [ 1]

Rentetan cerita seolah-olah menunjukkan bahawa apabila Empayar dikatakan , pembinaan Menara Babel telah diputuskan , seperti yang Alkitab memberitahu kita:

4 Dan mereka berkata, " Marilah kita bina sebuah bandar dengan sebuah menara yang mencapai ke langit. Oleh itu, kita boleh membuat nama, supaya kita akan bertaburan di seluruh negeri itu. " Gen.11.4 BIS .
Kitab tidak memberi maklumat lebih lanjut daripada bahan-bahan yang digunakan: bakar bata adobe dan asfalt sebagai mortar (Kejadian 11.3).Josephus mengatakan bahawa Menara Babel [2 ]:

Dan mereka dibangkitkan menara bekerja tanpa jeda atau rehat , sebagai telah banyak senjata yang berselang mula naik dengan cepat, lebih cepat daripada yang dijangkakan . Tetapi ia adalah sangat tebal dan begitu kuat, bahawa dengan ketinggian yang besar seolah-olah kurang daripada apa yang ia adalah . Ia dibina daripada bata bakar , bergabung dengan bitumen untuk tidak lulus air. Apabila Allah melihat kerja seperti gila memutuskan untuk tidak memusnahkan mereka sepenuhnya kerana mereka tidak belajar apa-apa dari kemusnahan sebelumnya yang sesat dan menyesatkan provokasi , bagaimanapun, katil kekeliruan menjadikan mereka akan bercakap bahasa yang berbeza sehingga mereka tidak akan memahami antara satu sama lain. Tempat di mana mereka membina menara itu dipanggil Babilon , oleh kekeliruan bahasa , kerana di Babel Bahasa Ibrani bermakna kekeliruan.
Antiquities of the Jews , Josephus, 4.3.


Di dalam Kejadian 7 11.5 Alkitab mengatakan Tuhan dikelirukan bahasa mereka supaya tidak lagi boleh bersetuju. Hasilnya kerja terganggu dan tersebar -bangsa Bersatu ( setiap satu dengan bahasa ):

  • Yang Japhethites akan tersebar ke utara ke Anatolia (Turki) pulau-pulau di Mediterranean dan dari sana ke Eropah dalam satu tangan dan di pihak yang lain ke arah timur melalui Armenia, Parsi (Iran) menyeberangi Sungai Indus dan menyerang India hari ini. Jadi bahasa yang diperolehi daripada kawasan-kawasan ini dipanggil Indo -Eropah.  • Yang Camitas diduduki rantau ini Syria dan Palestin , memperluaskan kemudiannya menduduki Mesir dan Afrika.  • Orang Semit telah berhak untuk " kekal" di Sumer , menduduki Mesopotamia pusat ( Akkadia ), utara Mesopotamia ( Asyur ) Wilayah Media ( Media ) ( Iran selatan di sempadan dengan Iraq) dan Semenanjung Arab. Maksud saya, mereka tidak bergerak dari wilayah mereka.


Bayangkan tempat kejadian : Satu tentera terkira lelaki yang bekerja bersama-sama dalam sebuah syarikat yang bersifat nasional , apabila tiba-tiba sesuatu berlaku di alam semula jadi dan tidak lagi dapat berkomunikasi atau bersetuju. Mereka tidak boleh tinggal bersama-sama, kerana kepentingan mereka telah berubah dan ada timbul konflik : Sesungguhnya semua orang akan mahu kekal dalam apa yang mereka faham adalah " Tempat Anda" : " Minat yang kukuh kuat mempertahankan ".

Walaupun Alkitab tidak mengatakan apa-apa dan tidak menemui satu lagi sumber maklumat , adalah munasabah untuk berfikir bahawa mempunyai kawalan dan kuasa ke atas kerajaan Babel mesti telah ditakrifkan oleh pertempuran sengit dan ganas. Menurut taburan suku kaum disimpulkan bahawa orang Semit memenangi hak untuk tinggal .

Kitab Injil mengandungi cerita-cerita indah . Maksud Blog ini adalah untuk membaca mereka teruja untuk Pc. Apabila anda lakukan, Allah akan bercakap dengan hati mereka dan membawa mereka berkat .

_______________________

[ 1] BERKAITAN POST http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/12/study-las-ciudades-de-nimrod-biblia.html SPANISH , ENGLISH http://www.tesorosdesabiduria.com/2013/12/study - bandar -of- Nimrod - bible.html
[2 ] BERKAITAN POST http://www.lasemana70.com/2013/12/study-la-torre-de-babel-segun-flavio.html SPANISH , ENGLISH http://www.lasemana70.com/2013/12 / belajar - menara -of- Babel - mengikut - to.html


Comentarios

Entradas populares de este blog

NEWS. Второй зверь. By Fabian Massa.

Reflexión. La parábola de las 10 vírgenes. By Fabian Massa

Reflexión. El primer discurso de Pedro y la conversión de los 3.000. By Fabian Massa.