Рефлексија.Разлог за датуме, места и геополитичких ситуацијама у Библији. Фабиан Масса.

Преведено са српског на шпанском Гоогле Транслате.


Посвећено мом пријатељу Маури, који је увек гладан да бисте сазнали више.

Ако пажљиво прочитате Библију, видимо да генерално свака прича је Бог тражила начине да нас лоцира у времену, у простору и догађајима:

10. август река текла од Еден за поливање баште, а одатле је подељен на четири извире. 11.El Први је Писхон, и кроз целу земљу Хавила гдје је злато ...... 13.El Други је назван ветрове кроз целу земљу Куш [Ц]. 14.El Трећи је звао Тигрис, која је трајала источно од Асирија.ElЧетврта река Еуфрат. Ген 2.8-14 нив.

Од четири реке које указује на пролаз,el Еуфрат и Тигарel се лако налазе и дају нам сигурност даla регион Едена био у Месопотамији, аel сад је негде у источном делу региона.
Такође је важно да се препозна да је подручје географски јер готово сви ће се развијати догађаји Старог завета:


Ако читамо пророцима, видимо да намEl Господ даје период у коме пророкују. Узмите, на пример Исаије:

Исаија 1 Нев Интернатионал Версион (НИВ)

11 визија којој Исаијаhijo син Амосов добила о Јудеји и Јерусалиму током царује Узије, Јотама, Ахаза и Језекије царева Јудиних.
Када је краљ Озија се налази у евиденцији 2. Одг 15: 1-7. Он је владао над Јудом од 792 до 750 Б.Ц. , Односно за 42 година.
AОзија Јотам га је наследио, који је владао од 750 до 735 године пре нове ере, односно за 15 година (2 Ре 15, 32-38).
Након Јоктана Ахаз је владао од 735 до 715 године пре нове ере владавина била је 16 година (2 Ре 16: 1-20).
Након Ахаб је постао краљ Језекија 715 до 686 године пре нове ере (2нд Одг 18.1 - 20.21) владао 29 година.

У Исаије 6 читамо какоel пророк добија позив и даје важну чињеницу, да је билаel година смрти краља Озије, тако да можемо закључити да би Исаија почели скоро своју службуel крај владавине Озије, који његово министарство би продужити за више од 60 година, од око 750 године пре нове ере до 690 Б.Ц.LaСила која доминира на Блиском истоку је Асирија, као што се види у неким пасусима, нпр [1]:

Исаија 7:17 Господ ће донети на вас и на ваше људе и очеву кућу, дана који нису дошли од дана када Јефрем кренуо из Јудеје, чак краља асирског.

Исаија 8: 7 Ево, даклеel Господ Брингетх се на њих воду из реке, јаки и многи, чак иal краљ Асирије и сва његова слава; он ће доћи до над свим његовим каналима, и идите над свим својим банкама;

Исаија 10: 5 О асирски,de штап мина беса, у руци је мој гнев.

Исаија 36: 1: да прође у четрнаестој години краља Језекије Санхериб асирског краља је против свих утврђених градова јудејских и одвели их.

Исаија 36: 2 Аel краљ Асирије послао пехарника са великом војском од лакишког до Јерусалима краљу Језекији; и улогорили дуж аквадукта Горњег Поол, на путу ка Фуллер.

У време Езекијинаel Краљевство Јудеја је драстично опала, јер су освојили Асирија многим земљама, чак иу 722 пне Он је Северно Краљевство и уништили Самарији 2 Ки 17.

У хттп://ес.википедиа.орг/вики/Сарг%Ц3%Б3н_ИИ можемо проширити више историјских података о асирског

Саргон ИИ (владао између 722 и 705 пне.) Је био краљ Асирије. Он је примио престо Шалманасар В у 722. Ц. Нејасно је да ли је син Тиглат-Пилесар ИИИ или узурпатор престола изван краљевске породице.

Саргон ИИ је постао краљ Асирије током Новог краљевства. Он се вазнео на престо после смрти Шалманасар В. То је вероватноun узурпатор, али-према тексту који је пресервадо- тврдило даhijo син Тиглат-Пилесар ИИИ. У сваком случају, узео престо насиљем, а њена појава означио раскид са прошлошћу, јер у једном од својих натписа спомињање његових претходника је направљен. То је био снажан краљ,un велики освајач и оснивач најважнијих асирске династије владара, под којимel империја достигла своје највеће победе.

Познат по својој помињања у Књизи пророка Исаије (20: 1), био је први асирски краљ чије име је дешифровао средином КСИКС века када Ассириологи је још у пеленама, што јеun успех за библијске археологије.

Његова прва сезона у 722. Ц., значило освајање Самарију, мада можда пао раније, када је био командант војске тек Салманасар 720 В.a. Ц. интервенисала на два фронта у једном: у Вавилону, да смање помоћ Беродацхбаладан је пријема Еламите Умманигасх, а против сиријског-египатског коалиције поновног освајања побуњеника покрајина Арпад, и Дамаск Симирра.

Испод је мапа Асирије Саргон ИИ пута


хттп://ввв.имниналу.нет/мапс_филе/Ассириа_ТП-ИИИ.јпг


Ако је Бог дозволиоla Библија има историјске, географске, геополитичке податке, то је за нас да размотримо. Само знајући историју може разумети ишчекивање пророштва његовом историјском испуњењу, ово је оно што овлашћује испуњење пророчанства, који открива да је Бог Бог. Дакле, он сам каже:

Исаија 42: 9 Ево, бивши ствари се десити, а нове ствари ја изјављујем; пре него што пролеће наведено да вам кажем о њима.

Исаија 45:19: Не говори у тајности, на тамном месту на земљи; Нисам рекао да је сјеме Јакова, Трагај ме узалуд. ЈаJehová Господ говорим правду, ту праведност АД.

Исаија 46:10: проглашењу крај од почетка, а од давнина ствари које се још нису урадили; Кажем: Мој циљ ће стајати, а ја ћу да радим шта хоћу;

12. Јован 14:29: А сада сам вам рекао пре него што се деси, тако да када се то догоди можете веровати.

__________________

[1] хттп://ввв.мицонцорданциа.цом/цонцорданциа.пхп


Comentarios

Entradas populares de este blog

NEWS. Второй зверь. By Fabian Massa.

Reflexión. La parábola de las 10 vírgenes. By Fabian Massa

Reflexión. El primer discurso de Pedro y la conversión de los 3.000. By Fabian Massa.